✿ SUPER DUPER CRAZIEST, FUNNIEST & TALKATIVE GIRL ✿

My photo
You'll hate me. Thank you.

✿ LAY ME DOWN ✿

Monday, September 9, 2013

MACAM RINDU...

assalammualaikum. apa kahabar semuanya? ye lama dah tak update blog. yang last pun taktahu bila tarikhnya. tapi rasanya takde lah lama sangat dak? baru weeks rasanya. sebenarnya takde apa nak cerita pun. and tajuk dekat atas pun takde kene mengene dengan aku rindu orang ke, rindu boyfriend ke apa tapi kalau rindu family ye. tengah homesick ni. dah berapa minggu tak balik ((baru berapa minggu -,-)) 

sebenarnya rasa macam ada benda nak cerita tapi bila dah bukak blog ni biasalah, amnesia menyerang. pantang log in, lupa saje. padahal tadi dah cantik dah karangan nya dalam kepala. sudahnya lupa. lahai.... so haa okay nak bagitahu je lah, still have a month to go for final exam and last sem of foundation. so next degree lah insyaAllah. moga kalian semua titipkan doa dari jauh buat aku. kita sama-sama doakan kejayaan kita semua, insyaAllah. okaylah, thats it. I'm done. hahahah sikit dan pendek je entry ni, confirm takde siapa nak baca. hahah nevermind. takecare! assalammualaikum :)

p/s: buat relax je assignment tak siap lagi. buat relax... -,-

i love you , just the way you are =)

Tuesday, August 20, 2013

NO TITLE...

assalammualaikum. have no reason. little fingers just start typing without any hesitation. typing deep from my heart.

Saat rasa terluka, cuba elak dari masam muka.
Bila rasa ada duka, pujuk diri ingat Dia.

Hati dah teguh nak baiki diri, masa tu jugak ada yang tak cuba mengerti.
Kuatkan hati ingat misi, sedikit pun tak nak toleh belakang lagi.

Langkah kaki dah tiada henti, moga Dia memberkati.
Biar manusia menghina mencaci, yang penting kaki teguh berdiri.

Berjuang jauh dari keluarga, buat diri kadang rasa tak berdaya.
Kata-kata hikmat bonda dan ayahanda, sentiasa tersemat di dada.

Rasa diri je yang ada masalah, ingatlah ada orang lain yang lagi susah.
Kerap lah di tikar sejadah, moga hati tak mudah patah.

Panjang lagi perjalanan di dunia, yakin dengan takdir-Nya.
Kalau rasa dah terlampau bahagia, ingat, takde yang kekal di dunia melainkan di 'sana'.

Sayang,
Cuba paham isi hati.
Cuba jadi muslimah sejati.
Cuba jadi mawar berduri.

Sayang,
Hidup kita dah di akhir zaman.
Cukuplah bangga dengan pujian.
Belajarlah ingat mengingatkan.








i love you , just the way you are =)

Wednesday, July 17, 2013

LAST SEM NOW. MAY ALLAH EASE...

assalammualaikum. halloooooooo everyone. okay dah lama tak update. sangat kesuntukkan masa. and sebenarnya takde perasaan sangat nak menulis ni. so I'll make it short lah. sekarang dah sem 4, last sem for foundation. Alhamdulillah. insyaAllah next year degree. doa doakan. so sekarang struggle dengan 5 subject. TECHNICAL ENGLISH, CRITICAL THINKING, PENGAJIAN ISLAM, COMPUTING MATHEMATICS and COMPUTER HARDWARE MAINTENANCE. nampak macam seronok, tapi tak.



so last sem ni, nak kena struggle habis baik lah. degree nanti lagi sakit perut nak hadap. so yeahhh pasal sem break, had so much fun with family. yang penting dapat first ramadhan dengan family and that was the best moment ever. cuti yang rasanya tak sikit pun bosan. ibu sejak aku balik ni, telefon suruh kupas bawang untuk masah. punca cuti lama sangat memang gitu lah. dengan suruh kemas dapur apa semua hahahaha thats my ibu. ayah, angah and adik pulak tak habis nak mengene aku. ye aku jadi mangsa buli dekat rumah.

so selamat berpuasa semua. moga puasa tahun ni lebik baik dari tahun yang sebelum nya. moga memberi seribu satu keberkatan. lakukan ibadah puasa tahun ni seprti tahun terakhir anda berjumpa ramadhan. yang wajib jangan tinggal, yang sunat cuba buat ye sayanga, insyaAllah, kita sama-sama cuba okay. assalammualaikum.





p/s: bila kita sabar, percaya pada Allah, penyudah nya indah sangat. alhamdulliah :)



i love you , just the way you are =)

Saturday, June 15, 2013

PICNIC WITH BABIES AND FINAL EXAM (Y)

hallooooo assalammualaikum dayang sekalian. cehh tak payah nak dayang sangat lah kan. yaaaaa picnic plus final exam. buat relax je pagi tadi ada paper, semalam pergi pcnic. ye buat relax hahaha. dah sape suruh bagi gap melampau punya lama. hari selasa satu paper, lepas tu hari sabtu sec paper. haa kira sendiri berapa hari gap nya. cukup tak jari nak kira? tak cukup nak pinjamkan jari kaki hahahah ahh menipu nak guna jari kaki, berapa hari je tu, cukup guna jari tangan ada sepuluh, melainkan jari kau patah ke, tak cukup satu. yelah dedulu main mercun tak ingat dunia, dah rompong tangan tak cukup jari hahahah melampau melalut sampai main mercun. al maklum lah, nak puasa dah kan, nak raya. k raya ni....... okay ta payah eksaited sangat, puasa pun belum ni haa. hahahahah

so nak dengar cerita picnic ke, final exam? okay picnic. hahahah. so, semalam pergi Sungai Tekala. kenapa tekala? yana cakap sebab bila cahaya matahari kena dekat air tu, nanti air dia tukar jadi kaler-kaler. kaler rainbow segala. k yang itu aku tambah hahahah. tah lah aku pun taktahu asal usul mana dapat nama sungai tekala tu, nak tahu search sendiri lah dekat google. jangan nak malas sangat ye, rajin sikit. hahahaha. so macam mana pergi, well my beloved ex roomate, Miesha tengah nak menghabiskan cuti dia yang masih berbaki seminggu, so kitorang decide nak spent time together pergi picnic lah. sape yang pergi? for sure aku, heroin utama, Miesha driver, Saraa, Nana and Yana untuk mengisi kekosongan tempat duduk belakang hahahah. *belog aku, sukahati aku lah nak cakap cenggini hahahah :p

so kitorang gerak sana lepas zohor, dalam pukul dua cenggitu. yelah konon nak gerak awal, sudahnya siap siap bagai, pukul dua jugak jalannya. biasa lah janji melayu, tapi kitorang tak berjanji pun, kitorang cakap je, so tak melayu sangat lah. k takde kene mengene hahahah. nak aku cerita ke perjalanan yang lembab disebabkan lori depan belakang, dan kami terperangkap di antara mereka-2 itu? k dah bagitahu dah pun. so dalam dua lebih sampai, nak masuk kena bayor singgit sorang. kanak-2 lima posen. ikutkan nak bayar harga kanak-2, tapi masing-2 dah takde rupa kanak-2 dah, redha kan jelah bayar untuk dewasa. haa dewasa kau hahahah.

so, setibanya kami disana. I was like,wowwww oh mak kau oh mak kau gitu hahahaha. ya Allah, annoying nya, kalau rasa menyampah tolong lah click tanda 'X' yang kaler meghah mak jemah tu. lagipun panjang ni, kang deme bosan. okay terima kasih kepada siapa yang still setia membaca. lantak ada ke tak hahah. bukan apa, aku tak pernah pun pergi sungai dekat situ, pes taim kan, eksaited lah sikit nyah. so masuk tu, daki punya daki punya daki, dah macam jungle trekking dah aku rasa sampai lah satu port air terjun baik punya. nak tengok dak? okay saba jap...


haa nampak ke idok? menipu tak nampak. aku dah tukar size larger dari medium tu. maleh ler nak extra large, tak muat belog den kang. ye, best dekat sini. air pun takde kaler lain, elok je kaler air sungai. takde pulak macam water kaler ke apa. so duduk sini dalam dua jam macam tu. sampai tu, makan kejap baru menerjun kan diri ke dalam air yang tenang jangan disangka tiada buaya hahahaha k tu tipu. mana ada buaya ahhh and tak terjun pun, pernuh tertib anak dara masuk dalai air sungai nak mandi. si Miesha bawak seluar je, tak bawak baju, so masuk sampai paras pinggang jelah, punya taknak baju basah, tapi nak main jugak tu. Saraa dengan Nana jauh betul pergi nya, buas anak-2 ni, merata merayapnya hahaha. Nana lah paling aktif, kejap kang selam, kang selam lagi sampai tak timbul-2. kesian Saraa tak dapat lawan Nana tahan nafas lelama dalam air hehehhe. aku dengan Yana? ye, kami hanya jadi penonton setia melihat mereka menikmati keseronokan bermain air sebab dua-2 tak bawak baju spare and taknak mandi pun sebenarnya. but still, it was fun with them yesterday.

so lepastu dalam pukul 5 dah siap nak balik apa semua. boleh pulak nak turun tu, pehh mamat handsome sedang mendaki beramai-2, haishhh jandsomenya handsomenyaaaa. dan aku sempat main mata dengan salah sorang daripada mereka hahahahhaha gatainyaaaa. okay bersambung semula, sebenarnya tadi aku berhenti jap, usha twitcon orang dekat twitter hahaha. tak menyempat. tu pun nak bagitahu. so macam biasa lah, trademark belog aku ni, tak sah kalau takde gambar bebanyak ye dak? meh sini meh nak tunjuk mehhhhhh!!!!!! kenapa tanda seru? suka hati aku lah nak taip gitu hahahah.


ni otw nak pergi lah. gambar atas tu, mentang-2 duk bertiga, senang nak masuk camera, sakan bergambar. k takde kene mengene pun, saje dengki. hahahahhaha.


nahhhhh we're here people at Sungai Tekala!!! ye tanda seru lagi, aku suka tanda seru. hahahah takde kene mengene. tolong lah abaikan muka aku yang sememeh tu. buruk aku tengok. nampak eksaited budak gambar yang kedua tu, ye dia sedang menenangkan jiwa. biarkan dia hahahahah.


aku taktahu apa motif aku letak gambar dia sorang sampai dua. takpe lah, perempuan ni yang suruh, aku ikutkan aje hahahaha. there she is, Miesha, ex roomate yang acah-2 cute. hahahah. takde dia, tak dapat lah kami jejakkan kaki ke sungai berkaler kaler tu.

me with baby Miesha!!! ye dia comel, tapi aku comel lebih. no doubt. yes! 

ex roomate, Miesha, bersama roomate sekarang, Yana. it was their first met, and dah masuk kepala. tak boleh bla time Miesha nak masuk bilik tegur si Yana, si Miesha ni boleh tutup pintu, malu punya pasal. dua-2 malu. however, okay je. boleh je masuk, saje gatal nak malu. menyampah aku. 

takde motif pun gambar ni. saje nak tunjuk ada orang semangat ambik gambar pasir hahahaha ni kalau kau tengah tengok, maap lah ye. hahaha hai kbaii :p

k ni pun takde motif jugak. saje nak masukkan. tengah siap nak balik. tengok, hebat dia bersiap tak payah pakai cermin. untunglahhhhh. hahahahhah.

okay, gambar sorang dah, berdua dah. gambar reramai pulak lah ye.











just so you guys know, you guys are the best girlfriends, housemates, roomate that I've ever had. thanks for a very precious 14th June. may this relationship stay till the last of my breath. I wish :') thanks for everything. Iloveyou guys till the end of my life :D *sweetnya akuuuuuuu :p

so sampai situ je lah cerita perjalanan suka duka merempuh ranjau onak duri ombak rindu bersama. aku pun penat menaip. ada lah dalam setengah jam duduk depan laptop ni. pape pun, the mini picnic seronok sangat! can't wait for next plan, nak pergi sunway katanya. we'll see how hahahaha. k lah. thanks for reading. 



i love you , just the way you are =)

Saturday, May 4, 2013

IN A BLINK OF AN EYE...

assalammualaikum. hai hallo people hihihi. my first entry for this May. oh yaa, if you've read my previous entry, regarding my Mr.Gentleman that I've told you, we're done. I guess we're done, even though he don't want to let me go officially. 7 months, and its over because of third people and because of his attitude. haihh, I don't know how to arrange my words now. everything mixed up.

in my last entry, I promised that, if anything happens between me and this one gentleman, he'd be the last one that I fall in love too. yes, he's the last one. but yeahh, if ada someone else, aku tak menolak. but for the time being, let me cure my heart first. sebab rasa nya sakit kali ni lagi melampau kot. I mean his words to me, saying that "I dah mula sayang dia (another girl) and I hilang rasa sayang dekat you" :'(

can you imagine, your loved one, saying those words to you? I'm totally broken when he said that. aku menangis dengan jayanya sebab rasa sakit sangat haihhh. but what to do. he's choice. takkan aku nak merayu bagai kan, that is just not me. but still, he don't want to let me go. I don't know why. tapi aku still insisted suruh dia lepaskan aku, aku dah taknak ada kene mengene dah dengan dia.

haihhh panjang lagi ceritanya. aku pulak yang jadi malas nak menaip sebab risau nanti hujan lebat lagi. so yeahh, 7months habis macam tu je. sakit tak sakit lah kan. tapi tah lah, nak menangis, air mata dah kering sangat dah aku rasa. 2 hari dah kerja dok menangis je, dah macam orang mati laki pulak dah. but now I'm okay lah, daripada semalam bangun je menangis, dengar lagu menangis, parah lah gitu.

sekarang ni kira dah okay lah kot. aku pun malas ambik tahu pasal dia dah. tak berdendam cuma sakit hati je. so biarlah dia dengan life dia. I won't bother. okay lah that's it. I'm done. assalammualaikum.


i love you , just the way you are =)

Thursday, April 18, 2013

MY HEART...

assalammualaikum. ouh hallo there. ssup? I have no specific reason why am I writing this entry for tonight. I just feel like typing few words, expressions of my feeling what exactly my hearts feel at the moment. or what I actually feel after November 21st last year. yupp, November 21st, my birthday. I feel like blogging cause I think I tweet too much on twitter. nahhhh twitter only gives me 140 words to express my feeling when I'm actually have thousand of words to express my feelings now. so I decide to be here, on my blog.

well if you understand what I feel at the moment. nopp. no one could understand. its only between me and Him. I have tons of words just now, but then I log in my blog, I've lost my words. where could it be. to be frank, I'm actually not sure why am I here. ya Allah, too much to say and I can't arrange my sentences properly. if you know what I mean. as for now, I would say, I just stop hoping, I stop falling in love. cause I believe the true love itself will come to us, we don't have to search for it.

after the 21st November tragedy, my heart feel nothing anymore towards love or any relationship. I'm living my life like usual. I don't need any boyfriend love, infact my phone is not giving any sound anymore. I admit, I have one now, but this one will be the last one. I've promised to myself, this one gentleman will be the last one. cause I cant stand any heartbroken anymore. this 23y/o man tend to make me realize, I should be nature enough to think of everything. 

I should realize I'm already 19 this year, so I should stop crying and be strong for my family. nahhh all these thing won't make me happier, I feel bad each time I fail to remain any relationship. it will never last longer. I'm laughing now because I find the happiness when I'm with my friends. Alhamdulillah, I'm better now. 




i love you , just the way you are =)

Friday, April 12, 2013

PENGALAMAN ADALAH GURU YANG TERBAIK :')

assalammualaikum. hai selamat tengah malam. haa melampau sangat bila late night post ni macam sedih terharu pasrah sangat je kan. it just that, ada something yang dah buat aku banyak sangat berpikir, bukan nak cakap selama ni aku tak pikir, but tonight buat aku betul-betul pikir. dan baru je tadi tangki "JBA" aku ni pecah dengan tak semena mena. haa, bm sangat bahasa. oh ya, balik pada topik lah, mengarut pepanjang, message tak sampai jugak kan.

korang pernah bercinta? haa, tipu lah kalau kau cakap kau tak pernah kan. bercinta tu permulaan cerita, sekarang aku tanya, berapa kali korang sakit hati sampai tahap kesedaran korang tu membuatkan korang lebih berjaga-jaga dalam nak bercinta, haa itupun kalau korang rasa serik lah bila dah sakit sekali tu. pehhh nampak macam berbelit je kan ayat aku. okay takpe, terus baca kalau nak paham apa sebenarnya aku nak cakap. and apa yang aku cakap adalah untuk lelaki dan perempuan dan bukan nak menyalahkan mana mana gender okay! pahamkan ayat aku, taknak ada yang salah paham. 

a couple. they fall in love, get attached to each other, they sacrifice something, they did anything. but at the end, they got the scars. scars? its because they get hurt, and how they got that? from someone that used to be special to them. kita selalu dengar, nampak perempuan yang banyak kena main, banyak terluka dan jugak banyak menangis. dan bermula dari kisah korang terluka merana tu, korang akan cakap macam ni "lelaki tak guna" "lelaki semua sama je" "lelaki tak pernah setia" 

all those broken hurt effect, lead to bad expectations. haa, macam berterabur je ayat, lantak situ. apa aku cuba nak cakap sekarang ni, kita ni, perempuan, rasa macam asyik kita je yang merana, sakit hati, menangis, menanggung derita bagai apa semua lah. pernah tak kita selami isi hati lelaki? apa sebab dia mainkan perempuan? kenapa dia mudah sangat nak bagi harapan?

setiap keputusan yang kita buat, for sure lah bersebab kan? contoh, korang nak makan, sebab apa korang nak makan, sebab korang lapar, kalau tak makan nanti boleh mati kebulur pula haa macam tu. *faktor kelaparan yang buat aku cipta perumpamaan tu hahaha k sambung* so sama jugak lah macam kenapa lelaki mainkan atau sweet talker, bagi harapan semua tuh lah.

pernah tak korang tahu yang diorang sebenarnya pernah kena perkara yang sama macam perempuan kena? haa, thats the point! kita asyik nak salahkan lelaki, padahal kita tak tahu apa sebenarnya yang jadi sebab kita tak pernah cuba nak ambil tahu. bukan maksud aku nak backup lelaki ke apa, tapi kalau korang paham betul-2, tak semestinya setiap satu kesalahan yang ada masa kita bercinta tu, kita sakit hati, kita letak seratus peratus dekat lelaki. diorang pun ada perasaan.

bukan perempuan je yang pernah terluka, kena game, diduakan bagai. lelaki pun kena benda yang sama. kalau tak percaya, korang boleh pergi buat banci dekat fb. haa tak payah lah. cukup lah kalau korang kenal sorang dua rakan lelaki korang yang ada pengalaman disakiti sampai menyebabkan dia jadi player ke, mainkan perempuan ke kan. 

tapi lelaki ni, kalau korang jumpa yang setia betul, cerita dia memang setia habis lah. kau kalau jadi awek dia, mintak apa semua dia bagi, kau nak cakap tak sayang jugak taktahu lah. dan dia tak pernah terdetik nak rosakkan kau, tu kalau tak nampak jugak haa pikir sendiri lah. dan satu lagi, bila kita perempuan, lebih mementingkan rupa paras. deyy, kau kalau sayang tak memilih lah. 

bukan cakap "ambil lah partner muka buruk, hati lagi penting" tipu lah kalau kau nak yang buruk bebenor kan. maksud aku, jangan lah sampai calar sikit dekat muka, kau terus "ah taknak ahh, muka mcm penyangak" suka hati kau je cakap dia penyangak bagai, habis kau baik sangat? kalau hati betul ikhlas nak menyayangi, kau takkan mudah sangat nak menilai keburukkan atau menilai fizikal seseorang. 

okay nampak macam berterabur kan apa yang aku cuba nak cakap, korang paham sendiri lah. cerita dia sebenarnya aku nak cakap yang lelaki pun sama jugak, ada perasaan and they need someone to be their good listener. kalau korang paham situasi, lelaki ke perempuan ke, ada persamaannya. dua-dua pun sweet talker, dua-dua pun suka sangat nak bagi harapan. tapi memang tak dapat dinafikan lah lelaki lagi melampau sweet talker, harapan setinggi gunung bagai. 

so, boleh aku bagi rumusan nya? konklusi nya, lelaki juga punya nasib yang sama macam perempuan. mungkin tak sama dan tak semua nya kena, tapi sedikit sebanyak apa yang kena dekat diorang, effect their future. I mean who they are now. lelaki sebenarnya lebih matang dalam berfikir, dalam erti kata lain diorang cepat tangkap dengan apa yang jadi. nampak macam post kali ni aku banyak back up lelaki kan? bukan back up, tapi pandangan. tolong lah jangan salah paham maksud sebenar aku.

secara totalnya, hargai lah orang yang menyayangi anda. oh ya, tolong lah jangan pilih pasangan korang dari paras rupa dan jugak harta semata mata. ya Allah, korang nak bercinta dengan orang ke dengan harta benda partner korang? aku tak cakap sape sape, ni untuk lelaki perempuan. untuk kesedaran bersama. bukannya apa, selama ni jujur lah aku cakap, aku rasa macam aku ni perempuan, aku je yang selalu pendam perasaan sakit hati, kecewa apa semua. padahal, lelaki pun rasa benda yang sama tau.

jadi korang pikrlah. itu pun kalau korang paham apa yang aku tulis pepanjang dekat atas tu. sebabnya, aku rasa macam cerita aku bercampur campur. hahahaha korang kena paham, aku ni dah terlampau banyak sangat berfikir. dan mungkin jugak dalam erti kata lain banyak sangat pengalaman yang mengajar aku supaya tidak mudah menyayangi seseorang. jangan letak harapan setinggi gunung, sebab makin tinggi harapan tu, makin tinggi la korang punya sakit hati, kecewa bila korang kena nanti. assalammualaikum. selamat malam :)))

NOTE: segala pendapat yang tercoret ni, adalah hasil pengamatan aku dari kisah seorang rakan baik lelaki aku. dan fyi, aku lebih rapat dengan kawan lelaki aku, and mungkin tu sebab kenapa aku boleh paham sedikit sebanyak pasal diorang :)


i love you , just the way you are =)

Saturday, March 9, 2013

ENJOYABLE, PRECIOUS AND MEMORABLE FIRST WEEK OF MARCH :*

assalammualaikum. apa khabar? sihat? banana? k takde kene mengena pun. don't want to start my word with a sigh laa eh. sekarang ni dah dekat college, dah masuk sem3. one more sem to go and walahhh end of foundation studies. InsyaAllah. so nak cerita sikit lah pasal sem3 ni. 4tough subject which is WEB PAGE DEVELOPMENT, INTRODUCTION TO PROGRAMMING, INTRODUCTION TO ECONOMICS, and PENGAJIAN MALAYSIA atau bahasa mudahnya, sejarah.

first week of class was okay lah, programming telah memberi sedikit tekanan kepada aku lah. yang paling effect tak berubah nya bila class pengajian malaysia, mata automatic berat tak boleh nak bukak langsung, bahasa mudahnya mengantuk baq hang wwoooiii!! what to do, nak tak nak kena juga kan, duty as a student. so thats it lah pasal new class, new lecturer, new subject. 

so kembali kepada tajuk di atas lah. why is it enjoyable, precious and memorable first week of march? haaaaa, imagine your bestfriend datang college and spend this whole week together. haa what I mean here is my bestfriend, yusri and my schoolmates heryy is here in my college. herry study sini, so we spent our day together. the best day for this first week of march is 7 of March. 

kitorang pergi tengok wayang malam 7March tu. first day Lawak Ke Der keluar. pehhh serious talk, lawak gila lah lawak ke der kali ni. kak yana, kakak yusri belanja kami tengok wayang. memang best gila lah wehh tengok, gelak sampai nak hilang lah suara aku ni haa. so few pictures okay macam biasa lah

nahhhh ni laa cerita yang ditonton pada malam 7March bersama kak yana, yusri and herry. dalam panggung tuh boleh pekak dengar gelak kot hahaha.

so then few pictures lah. mood nak menaip tak berapa nak datang pulak hari ni, tadi rasa nak menaip sangat dah sudahnya dah sign in idea tah melayang ke mana.


yusri and herry in the house yooo! 



ni masa dekat McD. gambar blurr sebab mangkuk belakang ni bergerak tak memasal. hahaha.

so thats it lah. enjoy reading. assalammualaikum. 

NOTE: friendship is something that will last longer if you know how to remain it :))

i love you , just the way you are =)

Sunday, February 24, 2013

SEMESTER BREAK vs RUNNINGMAN MARATHON :D

assalammualaikum. lama tak berjumpa ye. rindu? k perasan. siapa nak rindu pun aku tak tahu lah kan. hahaha. ahhh kesah pulak aku. so, straight to the point lah ye. now, tengah menghabiskan masa cuti semester. and alhamdulillah sepanjang cuti semester ni aku takde lah duduk dekat rumah goyang kaki bontot apa semua. aku menjana pendapatan hahaha.

which mean aku kerja lah. dah tuh takkan sebulan cuti sem nak duduk rumah membesarkan badan je. alhamdulillah jugak, penat lelah tuh berbaloi lah kan. those money, I mean my salary, aku belanja family. and niat lain ialah nak memulakan hidup sem3 ni dengan phone baru. tapi rasanya, aku kena tangguhkan lagi kot niat aku tuh. banyak benda yang lagi penting aku nak dengan duit aku tuh. 

biarlah sekarang orang dok sibuk pakai BB lah iPhone lah, android lah pebenda lah. aku masih sayangkan SE Hazel aku ni haa. biarpun orang cakap tak main lah handphone slide ni, zaman bila nak pakai phone macam ni, sekarang zaman android, BB lah pebenda. eh hello, is it your money or my money? 

so pasal getting a new phone, rasanya kena tunggu cuti sem akan datang lah kot. biar lah dulu. guna apa yang ada dulu. sabar kan separuh dari iman. tak rugi pun kalau sabar ni, kalau betul rezeki nak dapat phone baru, ada lah. so rasanya I've came out with a decision lah, no new phone. rasanya aku nak pergi shopping je lah kot. banyak nak beli ni. aku dekat rumah ni pun dah habis RM100.

nampak gambar dekat atas? so, kembali kepada topic seperti di atas lah. siapa tengok RUNNINGMAN angkat telinga? hhahahaha boleh ke deme angkat telinga :p okay aku cakap sikit lah, RUNNINGMAN ni cerita game show korea. artis-artis gitu okay. macam mana aku boleh terjebak dengan cerita ni, haa meh nak pendekkan cerita je lah.

so ini cast dia lah. nak tahu nama pergi google sendiri lah ye hahaha. 
mula-2 aku tengok sorang kawan aku layan cerita ni gelak dia sampai tak ingat dunia. then aku start cuti sem ni, dah taktahu gila nak buat apa, dengan phone tiba-2 tak boleh on twitter dah kenapa pun aku tak tahu. sudahnya, aku layan cerita ni. first episod oun aku dah gelak macam mana membe aku gelak tuh. hahahaha. ibu aku pun tergelak tengok aku gelak sorang-2.

so sementara tunggu cuti sem habis, dan balik dari kerja. dari siang sampai malam lah aku dok melayan cerita ni. banyak lagi episod ni haa. hahahaha so itu je lah kot nak cakap. aku ni lambat sikit agaknya, orang dah layan berapa lama dah, aku baru sekarang nak kecoh hahahaha. biarlah, janji aku tak kacau orang. so enjoy watching! assalammualaikum :)


NOTE: ada berapa puluh episod lagi. and last week of semester break :'( 



i love you , just the way you are =)

Sunday, January 27, 2013

MOGA SYURGA BUATMU :'( AL-FATIHAH...

Assalammualaikum. di petang hari ni, aku nak kongsikan satu cerita dengan korang. aku tahu panjang, tapi baca laa. jangan malas. mungkin lepas korang semua baca, tergerak hati nak menjadi yang lebih baik. buat korang berfikir. tak banyak pun, sikit jadi laa. setidak-tidaknya korang muhasabah diri. aku pun tak sempurna, masih sedang cuba untuk memperbaiki diri. yang baik jadi kan iktibar. ya Allah, sungguh cerita ni betul-2 menyentuh hati aku. bacalah... :'( 

KHAMIS, 24 JANUARI 2013

RENTETAN PENGALAMAN DI HARI HARI TERAKHIR SITI HAJAR BINTI AHMAD SABIR


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum wbt.

Hasil penulisan ini sesungguhnya ditulis oleh ibunya yang tercinta, ibu kepada arwah Siti Hajar Binti Ahmad Sabir (alfatihah). Semoga kita memperoleh manfaat yang besar dari perkongsian ini. Selamat membaca. 

_____________________________________________________

6 Jan 2013 (Ahad)
Kami dapat panggilan telefon mengatakan Hajar kemalangan. Segera bergegas ke Hospital Besar Melaka. Ramai pelajar UTEM sedia menunggu berita kemalangan itu.

7 Jan 2013 (Isnin)
Hajar dimasukkan ke wad ICU Mawar. Pegawai HEPA UTEM mula membuat lawatan.Doktor mencadangkan pembedahan segera dilakukan. Masalah kewangan mula berbangkit, wang kami tidak mencukupi’

8 Jan 2013 (Selasa)
Gerakan mengumpul derma utk pembedahan Hajar berjalan lancar. Pembedahan dilakukan pada pukul 1 tengahari. Pukul 6 ptg, pembedahan selesai.

9 Jan 2013 (Rabu)
Kesihatan Hajar baik sebelah pagi tapi merosot sedikit menjelang petang. Tekanan darah mula turun, lalu ubat untuk menaikkan tekanan darah segera diberikan. Muka dan badan mula sembab sebab dah 2 hari hanya drip air tanpa makanan. Sebelah petang, susu disalurkan ke perutnya melalui tiub. Walaupun tulang belakang telah di betulkan kedudukannya, saraf tunjang tetap telah tercedera dan kita menunggu dan berharap kekuasaan Allah Ke atas Hajar berkat doa semua sahabat di dalam dan di luar negara.

10 Jan 2013(Khamis)
Selepas Subuh tadi, kami lawat dia dan bacakan ayat2 suci dan syifa’. Dia tenang je.Kami berbual. Memang dia tak gelak tapi matanya lebih bermaya. Kami ceritakan tentang kawan2 yang datang, yang berkirim salam dan sebagainya. Memang dia tak dapat lawan bergurau, ketawa besar macam biasa tapi dia dengar kami tu pun dah cukup. Langsung tak tunjuk airmata pada dia. Kami usap tangannya, usap pipi dan dahi berkali2 dan bercakap dengan nada yang ceria juga. Tak boleh nak pandang dia dengan mata sayu, cakap dengan suara sebak..tak boleh. Kalau kita positif, kita ceria, aura kita berpindah kepadanya.

Ramai yang bersimpati dengannya lalu mencadangkan pelbagai bentuk rawatan pemulihan. Ada yang mencadangkan pergi kepada sekian-sekian dukun patah jika Hajar telah keluar dari Hospital nanti. Ada juga peniaga air yang menawarkan sebotol air pada harga RM25, dan menjanjikan penyembuhan dalam 10 minit sahaja. Hajar senyum . Pesannya, dia tidak mahu apa-apa rawatan yang menggunakan perantaraan jin dan hanya mahukan perubatan Islam. Dia rela lumpuh seumur hidup atau sanggup mati, asalkan tidak mensyirikkan Allah.

11 Jan 2013 (Jumaat)
Doktor dah benarkan makan bubur. Kami sudukan dengan sup ayam, sup sayur, ikan dan buah2an. Minum air zam zam pakai straw. Memang haus betul dia. Berkat air terbaik di atas mukabumi, dia segera nampak bertenaga. Menitis airmata sahabat2 melihat dia telah makan. Berebut2 mereka nak tolong layan Hajar. Suasana ceria berlanjutan dengan cerita2 lucu mereka.
Solat Hajat dilakukan di merata tempat dari sebelah malam hingga ke siangnya.UTeM sendiri menganjurkan solat hajat di Masjid, melibatkan kerjasama BADAR dan Majlis Perwakilan Pelajar . 

Lawatan Naib Canselor, memberikan suntikan semangat luarbiasa kepada Hajar. Dia ingin sembuh. Dia ingin kembali belajar. Dan dia dijanjikan pelbagai kemudahan pembelajaran jika dia sihat dan masih berminat menuntut ilmu.
Sedikit jangkitan kuman mula dikesan di paru-paru menyebabkan pernafasannya tidak stabil.

12 Jan 2013 (Sabtu)
Doa dan kata-kata peransang tak henti2 masuk ke telefon untuk memberi semangat kepada Hajar. Kami perlu kuatkan pernafasannya. Latihan pernafasan mula diberikan supaya oksigen banyak masuk ke badan dan dia dapat melawan kuman2 yang datang menyerang. Hasilnya, kedua dua tangan dah boleh diangkat tinggi. Selepas ini, kami nak teruskan dengan latihan menggenggam. Semua ini menyakitkan, kerana itu motivasi dari sahabat2 amat diperlukan. Peranan saya sebagai ibu adalah untuk mengukuhkan keimanannya dan meletakkan pergantungan harapan sepenuhnya pada Allah.
Sebelah petangnya, Hajar di keluarkan dari ICU Mawar dan diletakkan di wad D3.

13 Jan 2013(Ahad)
Akhirnya berbekalkan sedikit kekuatan yang diberi oleh Allah, saya terangkan situasi sebenar, kesan kemalangan itu kepada Hajar. The whole truth. Dan sebagai hambanya yang patuh, dia Redha dengan apa saja Qada dan QadarNYA. Pendapat doktor itu berdasarkan pengetahuan manusia. Yang mana ia hanya ibarat setitik air di lautan yang luas. Terlalu kecil kemampuan manusia berbanding dengan kekuasaan Allah itu sendiri. Baginya hidup mesti diteruskan, ada banyak lagi nikmat tuhan yang sedang dinikmatinya. NIKMAT TUHAN YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN?
Setiap hari Allah menuntut perjanjian kita dengannya sebelum kita dilahirkan. Iaitu untuk mengakui DIA itulah tuhan kita yang layak disembah. Dia yang maha berkuasa, yang memiliki segala2nya. Sedang kita inilah si fakir yang tak punya apa2…dan sentiasa meminta2 darinya. Kalau dah lidah kita mengakui Allah itu maha berkuasa, maka ikrarkan pula dihati..yang DIA mampu mengubah nasib Hajar lantas menyembuhkannya sekalipun.

Takada rahsia lagi. Dia dah tahu dirinya lumpuh sementara. Dah tahu situasi tulang belakangnya, saraf tunjangnya yang cedera dan juga pembedahan yang telah dilaluinya. Tanpa setitik airmata, tanpa keluhan, tanpa menyesali nasib, tanpa mematahkan semangatnya untuk terus hidup, katanya kalau mak dan ayah boleh redha, dia juga akan redha. Banyak lagi tanggungjawab untuk digalas, ramai lagi diluar sana yang perlukan bimbingan dan kerana Allah masih selamatkan nya, dia akan bersyukur. Pasti ade hikmahnya.

Malam itu, sedang saya membacakan ayat2 suci kepadanya, dia kata “Mak dengar tak tu? Suara seruan tu?” Saya terdengar seruan bersahut2an dua atau tiga kali dari arah yang tak pasti. “Orang azan kot” tingkah saya. Dia jawab “mana pulak, azan mana ada SUBHANALLAH.. orang tu sebut SUBHANALLAH berkali2. Akak dengar, Cuba tengok jam, bukan masa azan, kan?.”akuinya penuh jujur. Saya rasa berdebar, “Selalu ke akak dengar?” “Selalu gak, entah siapa lah yang jerit tu gaknya…” jawabnya naif’

14Jan 2013 (Isnin)
Sebelah siang Hajar demam.Batuk2 Kecil, Menjelang maghrib, cuaca sejuk, batuk makin memberat. Demam semakin tinggi mencecah 39C. Selsema, kahak tersumbat di saluran kerongkong dan belakang hidung. Hajar semakin lemah. Apabila pernafasan tersekat,Hajar menggelepar mencari nafas. Doktor segera bertindak bila kami menjerit meminta bantuan kecemasan diberikan dengan menyedut kahak menggunakan mesin penyedut. Tiup dimasukkan ke saluran kerongkong dan saluran hidung. Prosedur yang menyakitkan dan tidak selesa. Tapi masih tak banyak membantu, selsema mengalir lagi, dan kesejukan malam menyebabkan hidung tersumbat semula. Kami disuruh keluar semasa bantuan kecemasan itu. Keadaan agak membimbangkan. Kami berdua berusaha menolong dengan membacakan ayat2 suci dan zikir2. Menjelang tengah malam barulah dia bernafas selesa dan tidak mencungap cungap lagi. Keletihan yg teramat sangat..tetapi bersyukur terselamat dr situasi bahaya. Stabil.

Bila dah tenang, Hajar bercerita semula, semasa doktor membantunya dan kami memohon bantuan Allah, pertolongan tersebut telah datang. Bagaimana? Secara tiba2 dia sendawa berkali kali. Dan setiap kali angin sendawa itu keluar, terasa hidung yg tersumbat tidak tersumbat lagi dan dia boleh bernafas dgn selesa. Kemudian, dia terasa mukanya dipercikkan air 3 kali. Air yang sgt sejuk dan selesa. Dia yang sedang demam panas dan terasa muka berbahang, tetiba rasa sangat selesa dan demam mula menurun.SUBHANALLAH.

Hari dah jauh malam, suami saya nak pulang menjaga anak2 yang lain di rumah. Suami beritahu Hajar, dengan cepat dia jawab “Ayah percaya Allah tak?”jawab suami”Percaya”. Tambah Hajar lagi, “Kalau percaya pada Allah, ayah baliklah..Allah ada jaga akak kat sini.”Sesekali dia tersenyum manis. Kami tanyakan” kenapa senyum?” Dia jawab…”ada bau wangi sangat”.” Selalu ke akak terbau macam tu?”Jawabnya, “Kadang2 aje, kadang2 masa nurse datang, kadang2 waktu sahabat ziarah” Hati kami mula rasa sesuatu. Suami saya tak jadi balik. Kami berdua tertidur kepenatan menemani dia malam tu. Dipihak dia pula, terasa sangat aman dan damai. Malam yg sejuk dirasakan nyaman. Langsung tak rasa lapar dan dahaga. Menurutnya, sepanjang malam, dia memerhatikan kami berdua tidur dan mensyukuri apa saja nikmat yang sedang dinikmatinya.

15 Jan 2013 (Selasa)
Sebelah pagi Hajar masih tak bermaya. Semakin naik matahari, hidung semakin kurang tersumbat dan kesihatan mula beransur baik. Perjuangan untuk hidup diteruskan lagi. Bila demam berkurangan, Hajar akan kembali ceria, makannya akan berselera, makan pudding, bubur, sup ayam dan buah2an.. Rakan2 pun gembira melayan kerenah dia. Bila dia sebut teringin makan pisang…tetiba ada saja tetamu yang bawakan. Dia duduk tapi kepalanya agak senget - masih tak boleh kawal gerakan kepala. Spontan dia kata, “Kalau ade bantal kecil, boleh letak kat leher” lalu Allah perkenankan hajatnya. Bantal yang diidamkan dibawa oleh sahabat yang prihatin pada hari yang sama hajatnya diutarakan. (KUN FAYAKUN)

Tekak Hajar masih terasa sakit – perit. Mungkin sebab guna tiub penyedut kahak sebelumnya. Jadi ubat demamnya perlu dihancurkan dan dijadikan larutan. Saya bancuhkan paracetamol dengan sedikit air zam zam. “Akak, ingat ye, ubat ni alat je, Allah yang menyembuhkan” Dia angguk. Ubat di sudukan ke mulutnya. Pahit. Kecil matanya. Segera saya berikan air zam zam untuk diminum. Lepas itu dia tanya, “Air ape tadi?”. “Ehh..air zam zam lah, mana ade bagi air lain.” Dia senyum lagi. Saya tertanya2. Dia kata “Allah tolong akak, ubat tu memang pahit, tapi bila minum air zam zam tu, rasa macam air tu manis, ia basuh semua rasa pahit dilidah akak, Esok mak cubalah” Macam mana ni….nak percaya tak?

Malamnya, dia kena makan ubat lagi. Tanpa gentar, dia menelan ubat pahit tu dan tinggalkan sedikit untuk saya. Nekad untuk menyampaikan dakwah, saya telan baki ubat itu. Memang pahit. Dan bila air zam zam diminum, rasa pahit itu hilang tak berbekas. Seperti lumpur di lantai yang tertanggal semuanya bila air disiram kepadanya.
Kemudian dia mula bertanya bagaimana dia nak solat dalam keadaannya seperti itu. Saya terkedu. Telefon terus saya capai, meminta bantuan ilmu dari rakan2 yang lebih arif. Dan seperti dijangka, apa yang dimintanya, mudah benar utk Allah tunaikan. Ade saja sahabat yang prihatin dan sudi menolong.

Bila Doktor pelatih datang untuk mengambil sampel darah, Hajar menangis. “Akak dah lemah, makan pun tak seberapa, mana nak ada darah banyak. Doktor asyik ambil darah..tangan doktor tu besar,kematu, tak sensitive. Tangan akak kecil, Sakit tau ditampar2 tangan akak, dicubit2…dah tak jumpa urat darah tu, tak yah lah ambil darah. Akak tak nak doktor tu lagi”. Sayu hati mendengar rintihannya, tapi macamana? Mana boleh pilih2 doktor. Tapi Allah maha mendengar, esoknya doktor lain pula mengambilalih.

16 Jan 2013(Rabu)
Usai solat subuh, saya dapati Hajar mengadu sakit perut. Macam kembung. Perut mula membengkak dan bergerak2. Saya sapukan sedikit minyak angin dan bacakan rukyah. Dia terasa nak muntah. Ya memang.. dia betul betul muntah. Berlambak2 muntah air hijau keluar dari mulutnya. Kami beri air zam zam kerana muntah tersebut memahitkan tekak. Tapi muntah berterusan…lagi…. lagi… dan lagi…”Akak tak nak pelawat hari ni”. Dan tengahari itu, memang takada pelawat yang datang.

Menjelang maghrib, dia suruh ayahnya solat. Kemudian saya pula disuruh solat. Saya katakan, “nanti siapa nak tolong bersihkan muntah? Mak solat lewat sikitlah…Dia jawab “Allah ada, Allah boleh bantu akak.” Terkedu. Saya pun tinggalkn dia untuk solat. Ayahnya pula pergi menjemput adiknya di Malacca Central. Selesai solat, saya dapati nurse sedang membersihkan Hajar. Bajunya yg terkena muntah digantikan. Kemudian dia kata, “Haa..kan betul akak cakap, Allah ada bantu akak. Mak pergi je, akak muntah, tapi nurse yg sedang rawat makcik kat sebelah tu ternampak akak muntah dan dia datang bantu.

Sepanjang malam, adik Hajar, Nabilah, saya dan suami saya hanya menadahkan kain menahan muntah hajar. Muntah…minum lagi…dan kemudian muntah semula. Bila reda sedikit, kami mula berbicara. “Akak, Nampak gayanya macam perut akak dah tak terima lagi air yang kami beri. Mungkin rezeki minuman akak dah habis. Mak bagi air untuk basah tekak je, tapi untuk menghilangkan dahaga, akak mohonlah rezeki dari Allah.

Ayahnya pula kata “Akak, kalau akak dipanjangkan usia, ayah akan belikan computer yg lebih ringan untuk akak, sesuai dgn kemampuan akak menggunakannya. Tapi kalau usia akak tak panjang, akak jangan sedih sebab akak akan dapat syahid dunia. Pujuk ayah lagi, “Akak, bila dajjal keluar nanti, orang2 yang beriman takkan dapat bekalan makanan sebab tak mahu sembah dajjal. Mereka akan berzikir sahaja, dan Allah cukupkan rezeki mereka. Mereka tak rasa lapar dan dahaga, Akak zikirlah ye”. Angguk.

Walaupun perbualan itu amat menyentuh hati, tapi masih tak mampu menggugurkan air matanya. Dia kata” Kalau mak dan ayah dah redha, takde sebab untuk akak tak redha. Kalau Allah izinkan akak hidup lagi, walau mcmana pun rupa akak waktu tu, akak akan berdakwah untuk beritahu orang tentang adanya pertolongan Allah, besarnya kekuasaan Allah. Mak tulis ye, biar tak lupa . Nanti akak sendiri yang akan ceritakan. Tapi kalau umur akak tak panjang, emak ceritakanlah bagi pihak akak”

Untuk adik2nya, dipesankan agar ubah penampilan berpakaian. Untuk rakan2, dia minta maaf dan memberikan kemaafannya kepada mereka. Adik2 dipujuk agar pakai jubah2 dan tudung dia yang banyak. Dia turut beritahu minta digantikan puasanya dan uruskan solat yg tertinggal sepanjang dia berada dihospital tu. Ada beberapa hutang kecilnya minta dilunaskan.

Kami tanya lagi. “ susah ke rasanya nak muntah tu tadi?” Jawabnya, “Taklah, senang je, Allah tolong.” “Tolong macamana?” tambahnya “Dah badan akak tak boleh keluarkan air2 kotor tu dgn cara biasa, Allah tolong keluarkan melalui muntah. Tak susah pun, rasa macam meludah je” MASYA ALLAH. Hajar sentiasa kaitkan apa saja yang dialaminya dengan Allah. Sentiasa berbaik sangka Allah menolongnya. Benarlah seperti hadis qudsi, Allah bertindak mengikut sangkaan hamba terhadapNYA. Jika kita yakin Allah menolong kita, maka Allah akan tolong.
Keputusan Xray menunjukkan perut dan usus besar membengkak teruk.

17 Jan 2013(Khamis)

Situasi kritikal. Tak mahu pelawat lagi. Doktor sedang cuba menyelamatkan . Perut membengkak terus. Usus besar tidak menyalurkan najis dengan sempurna. Menurut doktor semuanya ada kaitan dengan saraf tunjang yang gagal menghantar arahan ke anggota badan. Ultrasound pula diambil. Hajar tenang. Berserah pada Allah menentukan yang terbaik untuknya.

Selepas waktu melawat tengahari, demam memburuk semula. Perut yang membengkak menyukarkan pernafasan. Doktor mula gelisah. Satu tiub dimasukkan ke perut melalui hidung bagi menyedut cairan di dalam perut. Lebih 1Liter cairan dikeluarkan. Hajar diarahkan berpuasa sehingga punca pembengkakan itu diketahui.

Demam lagi. Saya sudukan juga tiga sudu air zam zam ke mulutnya dari masa ke semasa. “Akak, jgn bimbang, kita orang Islam dah dilatih berpuasa. Redha ya .. mak bagi air zam zam ni hanya utk basah tekak, memang tak sempat sampai ke perut pun ia akan kering sendiri. Mintalah Allah hilangkan dahaga akak” . Dalam keletihan beliau jawab, “beratnya dugaan Allah ni , mak..” “memanglah…kan syurga Allah tu mahal harganya…sabar ya.. Nabi Ayub dulu pun diuji dengan berat” Dia angguk.. Doktor pasang drip…Dalam hati, saya tak putus2 membacakan ayat2 suci dan selawat untuk menolong beliau melalui kesukaran itu.

Menjelang asar, Hajar mula rasa bahang. Dia minta dimandikan. Panasnya kuat dibahagian dada. Dan terasa semua badan sakit2. Saya terdiam. Saya rasa, dia dah mula nak nazak. Waktu tu saya berdiri membelakangkan tingkap. Dia suruh saya beralih kedudukan. Dia nak pandang keluar tingkat. Saya tanya , nak tengok apa? Katanya : nak tengok Allah. Saya terkedu lagi. Katanya :” Allah marah sebab tak dakwah sungguh2. Tak mahu cari jalan lain, bila dakwah terhalang.” Saya jawab “Mintalah ampun dan banyakkan beristigfar pada Allah,” Angguk.Tak lama lepas tu, dia kata, matanya dah mula kabur. Saya membisikkan agar dia terus mengingati Allah. Angguk.Dalam termengah2 dia berkata”mak, izinkan akak pergi dulu, tapi akak tak nampak jalan” “ Ya, mak izinkan, mak doakan agar Rasulullah datang tunjukkan jalannya. Sekali lagi dia mengejutkan saya, bila dia kata dia dah tak boleh nampak, lalu bola matanya bergerak ke atas. Segera saya talkinkan berulang kali. Doktor dan nurse mula berkejar datang nak menyelamatkan. Saya disuruh keluar. Mereka mula memasang topeng oksigen,dan menaikkan tekanan darah.

Hati saya dah sebu. Saya tahu tadi tu Hajar dah nazak. Persiapan dibuat utk pindahkan Hajar ke ICU semula. Waktu maghrib tu, kami berkejar kejaran tolak katil Hajar ke ICU okid.

Hajar segera dibius dan getah saluran pernafasan dipasang ke mulutnya. Mesin pernafasan mengambilalih proses pernafasan. Itulah kali terakhir untuk dia berkata kata kerana selepas itu dia terus ditidurkan dan tak bangun2 lagi.

18 Jan 2013Jumaat)
Kami dimaklumkan ada air yang banyak diluar perut dan sekitar usus. Dikhuatiri usus Hajar telah bocor. Menjelang waktu azan zohor, untuk solat jumaat, jantung Hajar berhenti berdenyut. Doktor segera melakukan CPR. (Satu. Dua, Tiga, Empat, ……)saya nampak prosedur tu dr luar cermin biliknya. Hati saya terguris teruk…cpr dilakukan di dada, betul2 di atas kawasan pembedahan tulang belakangnya. Kalau dia selamat sekalipun, apa nasib tulang belakang tu, kan baru je lepas dibedah.
Walaupun jantung dapat digerakkan kembali, namun jantung Hajar hanya bekerja 1% sementara mesin pernafasan yg bekerja lagi 99% .Hakikatnya carta pernafasan di paparan skrin tu terasa semacam gimik.

19 Jan 2013 (sabtu)
Doktor pakar usus mengesahkan usus Hajar bocor dan perlukan tembukan kecil diperut untuk mengesahkan teori beliau. Sekiranya benar, pembedahan yang lebih besar diperlukan utk memotong usus yang bocor itu dan mencantumkan semula. Serentak dengan itu, kami diberi borang kebenaran pembedahan untuk ditandatangani. Semuanya atas nama nak menyelamatkan nyawa Hajar. Kami buntu. Suami meminta tempuh untuk bertenang dan berfikir. Kami perlu solat. Kami perlu berfikir dengan tenang. Kami mohon pertolongan melalui pertolongan Allah. Pukul 2 pagi, kami dipanggil semula. Terdesak, kami benarkan tembukan dilakukan diperut. Hanya pada Allah kami bermohon pertolongan dan petunjuk.

Belumpun sempat selesai pembedahan kecil itu, seorang lagi doktor memanggil kami. Berita besar yang disampaikan, buah pinggang Hajar tidak berfungsi sepenuhnya atau lebih tepat lagi..dah rosak dan perlukan dialysis darah. Hajar takkan boleh bertahan kalau darahnya tak dicuci kerana toksin dalam tubuh akan meningkat dan meracuni organ2 yang lain. Terdiam. Bermimpikah kami? Lepas satu, satu, organ badannya merosak. Namun begitu, dialysis tidak boleh dilakukan dengan selamat kerana keadaaan Hajar yang tidak stabil. Jantungnya dah pernah berhenti, dan boleh berhenti lagi semasa dialysis. Darahnya dah terlalu cair..dah lama tak makan. Pendarahan juga boleh berlaku kerana tekanan darah yang rendah. Jadi apa yang boleh kami perbuat? Sesudah berbincang, kami ambil keputusan tidak membenarkan cuci darah dijalankan kerana risikonya besar.

Tak lama lepas tu, pakar usus pula mengesahkan yang usus Hajar memang benar2 bocor dan pembedahan besar diperlukan. Kami tanya, adakah Hajar stabil untuk dibedah? Jawapannya TIDAK.Kami Tanya adakah masalah usus itu boleh selesai selepas pembedahan tersebut? Jawapannya. TIDAK PASTI MASALAH SAMA TAKKAN BERULANG LAGI. Lalu kami berikan jawapan yang paling selesa bagi kami iaitu tidak membenarkan sebarang pembedahan dilakukan lagi. Kami juga tidak membenarkan prosedur cpr dilakukan jika jantung terhenti lagi.

Doktor bercakap dengan berhati2. “Kalau itu keputusan Puan, Puan sedarkah apa akibatnya nanti?” Saya jawab, “ya, saya sedar, saya akan kehilangan anak saya, dan saya redha. Malah, kalau boleh , saya nak segala ubat dan mesin pernafasan dihentikan” Doktor menjawab, “Itu tak boleh, menyalahi etika, itu seperti membunuh pesakit. Kami tak boleh membunuh pesakit, tapi kalau Puan tak mahu lakukan semua yg kami dah cadangkan, mesin pernafasan tetap perlu terus dihidupkan. Cuma pesakit takkan mampu bertahan lama kerana toksin yang tinggi akan meracun dirinya sendiri.

Selepas itu, doktor terus mengawasi Hajar, dan pelawat telah dibenarkan menziarah tanpa had masa kerana Hajar hanya menunggu masa untuk pergi meninggalkan kita semua. Semua keluarga telah dimaklumkan, Hajar tak putus2 diziarahi oleh sahabat2 yang mengenali dan bersimpati. Masing2 ingin menatap wajahnya untuk kali terakhir

20 Jan2013 (Ahad)
Pagi itu kami berdua khusyuk dlm doa masing masing, hanyut dalam munajat kami kepada Allah memohon bantuan dan keringanan untuk sakaratul maut anak kami.Tepat jam 9.20 pagi, Hajar melepasi sakaratulmaut dan meninggal dunia dengan tenang dalam dakapan ibu dan restu ayah. Pergilah sayang, TUHANMU yang lebih menyayangimu telah menunggu. Terima kasih YA ALLAH kerana telah meminjamkan kami anak yang sebaik ini. 20 tahun kami berbahagia dengan kehadirannya.Terima kasih kerana menganugerahkan akhlak yang mulia terhadap anak kami ini. Kini kami kembalikan ia kepadaMU YA ALLAH.Dakapilah ia dengan limpahan rahmat kasih sayangMU yang maha Agung. Amin.. amin..amin..ya rabbal alamin.

Siti Hajar selamat dikebumikan di kampung keluarganya dengan lancar.Begitu ramai sahabat, pensyarah, pegawai university dan saudara mara hadir memberikan lawatan terakhir, memandikan, menyembahyangkan dan mengkebumikan beliau. Seluruh alam seakan turut bersedih dan merintih kerana kehilangan seorang mujahidah sejati. Cuaca mendung berterusan dari pagi hingga ke petang,( tetapi tidak pula hujan), turut menyentap tangkai hati insan2 yang jujur menyayanginya..

Al-Fatihah ..
Bismillahirrohmanirrohim ..

NOTE: kisah yang aku dapat dari sahabat baik aku sendiri. moga jadi iktibar untuk kita semua. Al-fatihah... :'(
i love you , just the way you are =)

Saturday, January 26, 2013

INDAHNYA CIPTAAN ALLAH S.W.T ^^

assalammualaikum people. hekhek. apa khabar semuanya? harap sihat sihat sahaja yaa anak-2. haa bila masa pulak aku ada anak ni haa. hahaha dah start dah merapu meraban. okay nampak tittle dekat atas tu? seperti yang korang sedia maklum atau yang tak dimaklumkan ni aku nak maklum kan lah ni dengar lah ye hahaha aku suka bulan dan aku suka tengok bulan yang cerah.

dan malam ini, baru jee 5minit lepas *tengok jam* aku tengok bulan dekat luar SubhanaAllah cahaya dia, cerah sangat, cantik okay. aku yang dekat negeri sembilan ni nampak cerah laa, korang yang dekat negeri or negara lain aku tak pasti sama ada korang nampak kecerahan yang sama macam aku tengok atau tak. eh dah kalau berada di bumi Allah S.W.T ni mesti laa semua nampak kan hihihi maaf :/

tapi serious, cerah sangat bulan malam ni. malam ni 14 Rabiulawal, haa memang time ni bulan cerah kan. aku ingat-2 lupa tarikhnya. taip jee tak tunjuk tak guna jugak kan, karang korang bukan percaya pun hahaha. so tadaaaaaa.........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haa, nampak. cerah kan? yang sebelah kiri tu sebelum di zoomkan. so bila dah zoom nampak yang sebelah kanan tu laa. Allah, cerah betul kan. kalau tengok real, nampak dia menerangi langit tu. boleh nampak awan. eh pokoknya memang cantik yaa bulan ini malem. jangan pelik kenapa aku cakap indon tetiba, ni namanya menaip ikut kata hati yang terbuku jauh di sudut dalaman di ruang yang kecil. tolong tampar aku sekarang tolong. 

kalau rasa malas nak baca aku mengarut boleh angkat mata keluar dari blog aku. ya Allah, dah kenapa kurang hajar sangat ni dian. maaf semua maaf. ini faktor nak final exam ni, stress. mohon maaf sekali lagi ye. nanti raya dian mintak maaf lagi okay. jangan angkat mata tolong, jangan pernah jemu baca hasil nukilan aku yang tak seberapa ni haa :(

ayat sedih jee aku ni haa. huhu. jadi sampai sini lah coretan bebelan aku untuk hari ni. amboii kerap pulak aku update blog sem ni. okay laa, sekian sahaja. Assalammualaikum :D

NOTE: wish me luck for this coming final exam readers. May Allah ease :D InsyaAllah...






i love you , just the way you are =)

Tuesday, January 22, 2013

NO MORE ASSIGNMENTS FOR THIS SHORT SEM! ^^

Assalammualaikum ouh hallo hallo everibadehh. dah baca tajuk dekat atas kan. haa, paham paham jee laa aku nak cakap pasal apa eh. hahaha xD finally, manage settle semua assignment this week. tadi submit assignment Multimedia, lepas tu presentation laa cerita dia.  

nak cerita laa pasal presentation tadi haa, boleh pulak kena tukar lab bagai laa. siap ada rumors cakap kena gabung dgn group 2 bagai. aku dah rasa nak hentak kepala dah time tu. gila rasa insecure laa bila tengok orang lain demostrate diorang punya director gila lawa ahh. aku punya memang sesimple yang boleh aku buat. last minute punya kerja kan.

mana tak last minute, banyak nau laa distraction nya haa. *banyak laa sangat xD hahaha* so Alhamdulillah, semua dah berhantar ni tinggal final exam laa next week. then sem break, lepas tu third sem pulak. weeehuuuuuuu. rasa macam aku baru jee update pasal sec sem kan, dah nak masuk third sem. how fast time flies laa wehh.

and Alhamdulillah jugak, this 2013, and this sec sem is so wonderful. hehehe. so can't wait to finish my foundation laa, nak masuk degree and kerja. InsyaAllah :) so I guess that's it for today. Assalammualaikum :D

NOTE: the song they don't know about us by one direction is so like me and him ^^

i love you , just the way you are =)

Saturday, January 12, 2013

LAZYNESS... BIGGEST DISTRACTION EVER o.O

Assalammualaikum oh hi there. haihhh *sigh* these few days rasa malas gila, I mean gila punya malas laa. haihhh *sigh again* I don't know why. dengan assignement tak siap lagi. feel lazy to do everything. dah ahh multimedia punya assignment tak siap lagi. dengan assignment english, next week dah kena submit and dah nak kena present. 

essay tak siap lagi, powerpoint slide for my presentation tak siap lagi. tu pun nasib baik laa Miss Ain, lecturer for my Multimedia Principles subject extend due date untuk assignment multimedia tu sampai 21st of January. kalau tak, tak ke rushing aku nak buat assignment english then hantar 17th January, and multimedia assignment on 18th January. 

haihhhhhhhhhh what a life *big sigh* and this week, spend my precious weekend dekat college je. tak dapat nak balik sebab nawwar ada class pulak pagi tadi. dah laa isnin cuti *only in negeri sembilan* can you imagine, spending my precious weekends dekat college without going anywhere! I know I got tons of assignments, but then I still need time to pamper myself. 

you can't expect me to be with the books, assignments for 24/7. hm I just wanna be with my family now. I need their strength with me. and right now, I feel lazy to settle my assignment, tapi aku still rajin nak menyemak diri dekat blog ni even sebenarnya rasa malas nak menaip bagai ni. I've lost my mood these few days. having unstable mood I guess. 

well, lately selalu tidur lambat. and according to the research that have been made, if we keep on sleep late, we're having problem with mood and can cause Insomnia, penyakit susah nak tidur tu. aku rasa aku mengalaminya sekarang. and selalu tidur lambat jugak boleh buat mood kita tak stabil. perasaan tak apa tah, lupa pulak aku. 

so, moral of the story, don't be such a very lazy person. plus, don't sleep late! there's gonna be a very big impact to yourself. try to manage your time wisely people. and jangan laa nak tangguh-2 kerja korang. dapat kerja tu buat, jangan tunggu last minute baru laa nak terkejar-2 pikir pasal assignment macam aku ni haa. I guess that's it for today. Assalammualaikum :D

NOTE: aku bagi nasihat, but now I still do nothing and tengah cari mood rajin nak buat assignment pulak. someone help me please T___T


i love you , just the way you are =)

Thursday, January 10, 2013

NEW LOOK FOR 2013 :D

Assalammualaikum ohh hallo readers *poyo omputih* hahaha so how's your day? mine was okay, I mean really okay. even sehari dua ni macam mood dilambung ombak rindu kau haa. hahaha. takde laa, dah move on kan *ayat dari tahun lepas nak move on nya -_-* tolong laa tampar aku sekarang, makin lama makin banyak aku mengarut doh ughh. 

I have nothing to story laa today. saje nak cakap the new look of my blog. better? or worse? :( please say its better than the previous one. frankly, dah lama nak tukar template blog, nak edit full blog ni, but I have no time at all wehh. busy kalah secretary perdana menteri kau nyah hahaha. and now here it is, finally I got time to do all the stuffs. berejam mengadap laptop sampai pedih mata gua lu tau!!!

I change the template, add on my twitter link, song from youtube, which is one of my favourite song, I do the shoutbox again and bla bla bla. serious talk, doing all this stuff was so tiring to the max laa wehhh. sakit mata jangan cakap, dengan nak change the html code laa, arrangements, the widget yada yada yada haa penat tau penat. but still, macam mana penat pun, I still do it because I love blogging and it is one of my favourite hobby tau.

update bila rasa nak update jee. rasa boring ke, even assignment tinggal minggu depan jee dah nak submit, aku watlek wat peace jee tak bersentuh lagi haa nampak malas dekat situ. so I guess that's it for today laa, make it short. panjang pun bukan korang baca yedak? haaaa, so see you on the next entry laa. Assalammualaikum ;)



NOTE: cari blog template dari malam semalam, sambung dekat class multimedia pagi tadi, then sambung dekat rumah so sekarang SHORT NAP xD

i love you , just the way you are =)

Wednesday, January 2, 2013

NEW START OF THE YEAR 2013 :D

Assalammualaikum. oh hallo second day of January 2013. nothing on first day as well as second day. I look exactly like the picture up there. so relaxxxxxxxxxxxxxxx. hahaha. even assignment need to be submit in 2weeks more, aku still relax tak buat apa lagi. hahaha. ni sebab dari sekolah suka sangat buat kerja last minit. hari ni class start lepas semalam cuti new year kan. so lect english ingatkan pasal assignment kena submit lagi 2weeks, then math class tadi pasal test jumaat ni. phewwwwww sakit kepala pikir wehhh.

selain dari kepala aku berkejar kejar pikir pasal assignement tuh, kekadang terselit jugak pikir pasal kahwin. eh pon boleh laa umur macam ni pikir pasal kahwin kan hahaha xD I'm 19 already oka, but unofficially laa kan. since birthday 21st November nanti. hahaha but seriously, lately memang asyik pikir pasal kahwin jee, borak dgn sesape pun laa mesti topic yang jadi pilihan pasal kahwin. lahai dah kenapa laa kan. lepastu bila cakap pasal kahwin jee mesti muka excited macam dekat bawah ni haa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haa comel kan muka aku excited time kekecik dulu hahahaha percaya? k aku tahu korang tak percaya pun ni muka aku. hahaha aku lagi comel ahh dari ni. malas jee nak tunjuk hahaha melampau pulak bangga diri aku ni laa hahhh. nothing much nak cakap pasal page 2 of 365 ni haa *bebudak twitter ajar* so this 2013 harapnya tak banyak tangisan mawar air mata air laa kan. penat nak nangis. and Alhamdulillah, life getting better. murah rezeki ayah ibu. angah pun dah masuk form3, dah busy PMR laa cerita dia. takde laa nak memain dah. adik makin aktif dengan team bola dia. 

so tahun 2013 ni jugak aku nak cepat habiskan foundation aku. then sambung degree, habiskan degree cepat then kerja then kahwin eh? hahahhaha tengok pasal kahwin lagi. hahaha wehh okay laa tuh. aku habis degree nanti insyaAllah umur dah 23 mcm tuh kot. kerja cari income, kumpul duit, calon ada dah, haa kahwin laa kan. mengelak maksiat, kan bagus tuh. hahahah k dah pasal kahwin tuh. so sampai sini jee laa entry kali ni. lagi lama aku menaip, lagi banyak aku mengarut. Assalammualaikum :D


i love you , just the way you are =)